Yeme Bozuklukları
En sık gördüğümüz yeme bozuklukları; anoreksiya nevroza ve bulimia nevroza olmaktadır.12-20 yaş arası genç kızlarda sık görülmektedir.
Anoreksiya Nervoza: Beklenilenin altında bir vücut ağırlığına sahip olmasına karşın kilo almaktan ya da şişman biri olmaktan aşırı korkma.
Kişinin vücut ağırlığı ya da biçimini algılama şeklinde bozukluk olması, kendini değerlendirmede vücut ağırlığı ya da biçiminin anlamsız bir etkisinin olması ya da o sırada vücut ağırlığının düşük olmasının önemini inkar etme.
Bulimia Nervoza: Yinelenen tıkanırcasına yeme davranışlarının olması, aynı zaman diliminde ve benzer koşullarda çoğu insanın yiyebileceğinden hiç tartışmasız çok daha fazla miktarda olan yiyeceği belirli bir zaman dilimine yeme. Örneğin ; sağlıklı yeme davranışı gösteren bir bireyin günlük 3 öğün miktarını, 1 öğün içinde tamamlamış olmak. Ne yediğini, ne kadar yediğini kontrol edememe duygusuna sahip olmaktadırlar.
Sürekli yemeği düşünerek vakit geçirirler, gizli yemek yerlerle, başkaları yanında daha az yeme davranışı göstermektedirler. Kilo almaktan korkmak, açlık hissini reddetmek, sinirlilik, sosyal ortamlardan uzaklaşmak en sık görülen davranışsal belirtilerdir.
Kilo almaktan kaçınmak için, kendisinin yol açtığı kusma davranışları sergilemektedirler. Ayrıca hiç yemek yememe ,aşırı spor yapma gibi uygunsuz ama kendi içlerinde dengeli olduklarını düşündükleri davranış sergilerler.
Fiziksel belirtiler; aşırı kilo kaybı, kansızlık, halsizlik, adet görememe, saç dökülmesi, uyku bozukluğu, yorgunluk, kabızlık, böbrek sorunları en belirgin olanlarıdır.
Belirtilen semptomlarla birlikte, kişinin yeme ve uygunsuz davranışlarının 3ay süre ile ortalama olarak en az haftada iki kez bu davranışları tekrarlama durumnda ise mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
Anoreksiya ve bulmia nevroza bozukluğu evresini göz önünde bulundurarak, tıbbi müdahale yapılması gerekmektedir. İlaç tedavisi ile birlikte bilişsel -davranışçı terapi ile desteklenmelidir.
Kişi tedaviyi kilo almak istemediği için reddetmektedir , bu sebeple aile ve arkadaş çevresinden gelen destek oldukça etkilidir.