Stres Yönetimi
Stres; vücudun yeni oluşan durumları tehdit olarak ya da talep edildiğini algıladığı anda verdiği bir cevaptır. Hissettiğimiz duygular, stres hormonunu aktifleştirir, bu durum fiziksel bir tepki olarak ortaya çıkar. Ani gerçekleşen kalp artışı, nefes almada güçlük, terleme, el-ayak titremesi, bulantı gibi durumlar yaşanabilmektedir.
Vücudun verdiği tepkiler kişiyi korkutmakta, kontrol kaybı yaşadığını hissettirmektedir. Kişi yaşadığı stres durumunda, o durumla ya savaşma ya da kaçma eğilimindedir, bu sebeple stres genellikle kişiler için yaşamak istemediği, kaçındığı bir durumdur.
Stres ,bireyin hayatta kalması için gereklidir bu noktada stresin seviyesi önemlidir. Stres, motivasyon kaynağı ve harekete geçiren bir işlevselliği vardır.
Sınav veya bir proje gerçekleştirirken stres, motivasyonumuzu arttırarak yanlış yapma eğilimimizi azaltır. Trafikte veya bizi tehlikeye sokabilecek herhangi bir durumda stres kendimizi korumak için bizi harekete geçirir, tepki vermemizi sağlamaktadır.
Stresin kaynağını bulmak önemlidir ,kişi hangi durumlarda kendini daha çok stresli hissettiğini tespit etmek gereklidir.
Kişinin kendini tanımasını ve bu durumlarda baş etmesini saplamak öncelikli olanıdır.