Öfke Yönetimi
Öfke normal duygularımızdan biridir, öfkelenmemek gerçekçi bir beklenti değildir. Öfke; genel olarak kişinin agresyon olarak dışa vurduğu bir duygudur, önemli olan öfkeyi nasıl yansıttığımızdır. Öfke, diğer duygularda olduğu gibi bazı fizyolojik değişiklikler ile birlikte görülmektedir. Bu değişiklikler; kalp artışında artış, terleme, yüzde kızarma, titreme, kalp sıkışması en belirgin olanlarıdır.
Öfkeyi oluşturan nedenleri içsel ve dışsal nedenler olarak ayırmak mümkündür. Dışsal nedenler; genelde olaylar ve kişilere bağlı olurken, içsel nedenler; kendi iç dünyamız ve kişisel sorunlarımızdan kaynaklı olmaktadır.
Hayal kırıklığına uğratan,aniden karşılaşılan,planladığımız şeyleri bozan durumlar,isteğimiz dışı davranan kişiler veya sorun yaşayacağımızı düşündüğümüz olaylar bizi öfkelendirebilir. Bu durumda öfkemizi ,nasıl davranacağımızı seçmememiz gerekmektedir. Öfkeyi, d oğru bir şekilde dışa vurabilmek için hem öfkeyi tanımak hem de doğru bir şekilde ayırt etmek gerekir.
Bizi hangi durum, olay ve kişiler öfkelendiriyor, bunları tanımlamak, fark etmek ve küçük notlar almak öfkeyi doğru tanımlamak için faydalı olabilmektedir. Fark etmek, öfkeyi doğru kontrol etmek için birincil yol oluşturmaktadır.