Depresyon
Depresyon ruhsal rahatsızlıklar içinde en sık ve yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Depresyonun ortaya çımasında ve sürmesinde biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler etkili olmaktadır. Bu faktörlerden birinin yalnızca var olması depresyonun oluşumunu sağlamaz ancak bu faktörlerin etkileşimiyle depresyonun gelişimi mümkündür.
Biyolojik faktörler; kişinin genetik yapısı ve beyinde ortaya çıkan biyokimyasal değişimlerdir. Kişilik yapısı, aile ve çevre ile kurulan ilişki biçimi ve yaşanılan problemler psikolojik ve sosyal faktörleri oluşturmaktadır. Depresyona sebep olan faktörlerin dışındaki önemli olan şey, kişinin düşünce biçimidir. Kişiler düşünce ve düşünce şekillerini fark edebildikleri ve değişimi sağlayabilirlerse depresyonun ortadan kaldırmasına yönelik güçlü bir adım atabilirler.
Depresyon belirtileri;
*İlgi ve istek kaybı,
*Kendini üzgün, çaresiz hissetmek,
*Kendini işe yaramaz hissetmek,
*Yemek yeme davranışlarındaki değişim; aşırı veya iştahsızlık,
*Konsantre olamamak, unutkanlık, dağınıklık,
*Enerji düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk,
*Uyku düzeninde değişimler,
*Hayattan zevk alamamak, intihar düşünceleri, ölümün daha iyi olacağı gibi düşünceler,
*Konuşmak ya da davranışların yavaşlamış olması, huzursuz ve tedirgin hissetmek.
Bahsedilen kriterlerden, beş ve daha fazlasının var olması ayrıca bu durumların en az iki hafta süresince, her gün, gün boyu sürmesi ile birlikte, bazı fiziksel hastalıklar ve mevsim geçişlerinde, yukarıda belirtilen durumları kişi yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda doğru tanıyı koymak ve uygun bir yaklaşım planı oluşturmak için mutlaka bir uzman destek alınması gerekmektedir.