AÇ OLAN MİDEN Mİ YOKSA RUHUN MU?

AÇ OLAN MİDEN Mİ YOKSA RUHUN MU?

AÇ OLAN MİDEN Mİ YOKSA RUHUN MU?

Kendini aç hissetmediğin halde bir şeyler yerken bulduğunuz oldu mu hiç? Fiziksel açlık ; midenin kazınması ,bulanması veya başın dönmesi gibi belirtilerin olmaksızın bir anda bir şey oluyor ve bir şeyler yemek isteyebiliyoruz. Genelde tercih ettiğimiz şeyler karbonhidratlı; yağlı ve şekerli besinler oluyor, neden mi? Çünkü beyindeki serotonin seviyesini artışına bağlı olarak kısa vadede haz duygusuna ulaştıracak ve mutlu hissedebilmek için, bu yiyecekleri seçerken bir farkındalıkla seçmiyoruz elbette o an beynimiz bizi mutlu edecek şeylerin oldukça farkında, bu yüzden çok kısa sürede bizi mutluluğa götürecek pek çok şey yiyebilmeye itiyor. Tam olarak burada başlıyor ; ‘ Duygusal Yeme’ davranışları.

Çok kısa sürede, fiziksel olarak açlık hissetmezken, bir anda acıktığınızı düşünüyor, pek çok şeyi arka arkaya yiyorsanız; duygusal yiyen bir birey olabilirsiniz.

Duygusal yiyen kişiler; duyguları ile yiyen kişilerdir. Hayatın içinde karşılaştıkları stres faktörleri ve olumsuz duygular ile baş etmekte zorlanırlar ve kendilerini iyi hissettirecek yiyeceklere yönelirler.

Duygularıyla yedikleri için sonrasında pişmanlık ve suçluluk duyguları hissetmektedirler. Duygusal yeme davranışları devam ettikçe kişilerde özgüven problemleri görülmektedir. Ayrıca duygusal yeme ile depresyon ve anksiyete bozukluğu arasında olumlu bir ilişki olduğu gözlenmektedir.

Peki duygusal yeme davranışınız ile baş etmek için ;

*İlk adım gerçekten aç olup olmadığınızı tespit etmek.

*Aç olmadığınız halde yeme ihtiyacı hissettiğinizde kendinize bu ihtiyacın sebebini sormak. Şimdi neden yemek istiyorum? Beni üzen, kaygılı hissettiren herhangi bir şey var mı?

Yakın zamanda sizi üzen,hayal kırıklığına uğratan bir şey yaşadınız mı?

*Yeme fikirleriniz yerine size iyi gelecek alternatifler koymak; müzik dinlemek, meditasyon, spor vs yapmak.

*Sevdiğiniz ve size iyi gelen kişi veya kişilerle duygularınızı paylaşmak, sarılmak.

*Yeme davranışınızı ertelemek; o an değil de günün başka bir saatinde istediğiniz o yiyeceği yiyebilmek için kendinize söz vermek ve uygulamak, isteğinizin azaldığını farkedeceksiniz.

*Duygusal yiyen kişiler, kalorili şeylere karşı kendine yasak koyan kişiler olmaktadır. Yasak kavramını zihninizden çıkartın, zihninizle bir anlaşma yapın; her istediğinizi yeme hakkınız olduğunu zihninize öğretin.

*Bu konuda zorlanıyor, yaşam kalitenizi bozuyor, hayat alanlarınıza zarar vermeye başladıysa mutlaka bir uzmandan destek alın.

 

                                                                                                                          PSİKOLOG

                                                                                                             CEREN YAĞCIKÖSEOĞLU

Anahtar Kelimeler

İzmir Psikolog, Çocuk Ergen ve Aile Danışmanı Ceren Yağcıköseoğlu