Ergenlik problemleri
Ergenlik dönemi ; çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasında geçen, bireyin kendini tanımaya başladığı, duygu ve düşüncelerini anlamlandırma ihtiyacı hissettiği, karmaşık bir dönemdir .
Somut düşüncelere, soyut kavramlar eklenir. Aşk, heyecan, karşı cinse hissedilen duygular, yeni ilgi alanları, hoşa giden-gitmeyen davranışlar, fiziksel görünüş ve getirdiği tüm duygular bu dönemde dışarıya vurulur. Somut ve soyutun bir araya gelmesi ,ilk zamanlarda bir karmaşa yaratmaktadır, bu sebeple ergenler, anlamlandırma çabasına girmektedirler.
Ergenlik dönemi en belirgin yaşanan problemler;
*Kilo problemleri
*Ders başarısızlıkları, ilginin azalması,
*Arkadaşlık ilişkileri ile ilgi problemler,
*Duygusal ilişki problemleri,
*Ergen ve aile arası iletişim, ilişki problemleri
Yaşanılan problemler karşısında anne ve babanın tutumu oldukça önemlidir. Ergen, bu dönemde ailesini bir yandan yanında görmek isterken, bir yandan kendisinin büyüdüğünü görmek ve sergilemek ister bu sebeple bağımsız davranmaya, ‘çocuk muamelesi’ görmeye karşı tahammülü yoktur. Anne ve baba, ergen ile arasındaki hassas ilişkiyi korumalıdır. Fazla otoriter ve baskıcı bir tutum, ergeni uzaklaştırmaya sebep olurken, fazla toleranslı davranmak ise anne-baba rolünün zarar görmesine sebep olur.