Ergenler ve kilo problemleri
Ergenlik dönemi; fizyolojik ve psikolojik değişimlerin hızlı yaşandığı bir süreç olduğunu bilmekteyiz. Kız çocuklar, erkek çocuklara göre ergenlik sürecine daha erken girmektedirler. Hormonal değişimler bu süreçte, ergenlerin fiziksel görünümlerinden hoşnut olmamasını sağlayabilmektedir. Ergenlik dönemi en belirgin değişim kızlarda vücut hatlarının şekillenmeye başlaması, yağlanmanın artışı ile kilo alımı ,yüzde sivilcelenmenin ve kıllanmanın artışı şeklindeyken, erkek çocuklarda ise boyun hızla uzaması ,seste kalınlaşma, bıyık ve sakalın belirginleşmesi ve sivilce artışı gözlemlenmektedir.
Fiziksel gelişim ve değişimler bu dönemde kız ve erkek ergenlerde olumsuz yorumlanabilmekte ve kendilerini saklayan davranışlar geliştirmelerine sebep olmaktadır. Kilo alımı ile birlikte, kızlar özellikle koyu ve bol renkli kıyafetler giyme eğilimi gösterebilmekte ve arkadaş grupları içinde arka planda kalmayı tercih etmektedirler. Diğerleri tarafından fiziksel görünümleri hakkında dalga geçilmesine-hoşlarına gitmeyecek sözler duymalarına- ilişkin korkuya kapılmaktadırlar. Bu dönemde kendi yaş grupları, diğerlerinin eksik yönleri bulma ve kullanmak yönünde oldukça usta olmaktadırlar bu sebeple bazı ergenler fiziksel görünümlerinden dolayı arka planda kalıp, kendilerine ve oldukları duruma karşı öfke geliştirebilirler. Kendilerine duydukları öfke, kızgınlık arkadaşlık ve aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Ergenlerin kilo problemleri yaşamasını engellemek ve yaşadıkları bu problemlerin, kendi kişilik gelişimine zarar vermemesi için beslenme ile ilgili eğitim verilmesi, buradaki ihtiyaçlarının altında yatan sebeplerin iyi araştırılması gerekmektedir.Kilo problemlerinin yaşanmaya devam etmesi, özellikle kız çocuklarında anoreksiya nervoza ve bulmia yeme bozukluğu oluşumuna sebep olmaktadır.